Het pedagogisch project
Rinkrank wil in een kunstzinnig klimaat kleuter- en lager onderwijs aanbieden, met veel aandacht voor natuur en cultuur. Die aandacht voor natuur en cultuur vloeit voort uit verbondenheid.
We kijken naar de totaliteit van het kind. De drie ontwikkelingspolen – voelen, denken en willen – zijn gelijkwaardig en we zoeken steeds naar hun samenhang en streven naar evenwicht. We willen de kinderen kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes bijbrengen vanuit een volledige betrokkenheid van het kind. Die betrokkenheid vindt een voedingsbodem in een klimaat van rust, veiligheid en vertrouwen. De verbondenheid krijgt gestalte in het kunstzinnige.
We bieden de kinderen uitdagingen, maar blijven oog hebben voor hun eigen, directe beleving. We respecteren en prikkelen lange tijd de imaginaire wereld van de kleuters, geven hen geborgenheid en laten hen langzaam hun omgeving en de ruimere wereld ontdekken. Zowel in de kleuter als in het lager onderwijs leggen we de klemtoon op de beleving van positieve waarden. Probleemoplossend leren, (maatschappelijke) analyse en kritische oordeelsvorming bij de kinderen worden voorafgegaan door inleving en verkenning op vele vlakken.
Die aanpak vereist levendigheid, creativiteit en een goede waarneming van zowel kinderen als leerkrachten. Altijd vertrekken we vanuit datgene wat het kind al is en bezit. We stimuleren kinderen in hun ontplooiing, maar beseffen daarnaast dat groei en ontwikkeling tijd vergen en eerder begeleiding vragen dan uitstippeling. Dit alles vormt de kerngedachte van het pedagogisch project van Rinkrank. Daarbij laten we ons op een vrije manier inspireren door de pedagogische inzichten van Rudolf Steiner.
Het behalen van de ontwikkelingsdoelen en eindtermen is belangrijk. Naast de organisatie van de klassen per leerjaar brengen we de kinderen van verschillende leeftijden ook doelgericht bij elkaar. Werken in groep loopt vloeiend over in individuele verwerking. De leerstof van de meeste vakgebieden wordt in periodes (van een aantal weken) aangeboden. Naast deze verdiepingsmomenten, die de kinderen een onderdompeling in de leerstof geven, zijn er talrijke herhalingsmomenten. Er is veel aandacht voor de kunstzinnige vakken. Dagelijks wordt er gemusiceerd. Muziek is een ‘hartopener’ en maakt de kinderen ontvankelijk. Ook beweging komt terug in het hele schoolleven.
Onze Kenmerken
- Feesten
Feesten markeren het verloop van het schooljaar en brengen ritme in het jaar, de weken en de dagen die aan het feest voorafgaan. Ze zijn sterk gericht op de natuur, de seizoenen en het (wereldwijde) culturele erfgoed. Elk feest kent een kunstzinnige voorbereiding (onder meer met toneel en muziek). De feesten zijn een sociaal gebeuren en worden meestal gevierd met de hele school samen. Op een groot aantal feesten worden ook de ouders uitgenodigd om deel te nemen, m.n. de eerste schooldag, het herfstfeest, het sint-maartensfeest, de adventsvuren ’s morgens, het sinterklaasfeest, het kerstfeest, carnaval, het lentefeest, het pinksterfeest, het midzomerfeest, het eindejaarstoneel van de zesde klas en de laatste schooldag. Een concreet dagverloop wordt via de wekelijkse nieuwsbrief aan ouders meegedeeld.
- Kwaliteitsvolle en duurzame materialen
We werken met kwaliteitsvolle en duurzame materialen. Eenvoud en schoonheid zijn daarbij belangrijk. Ecologische zorg doordringt het schoolleven.
- Individuele Zorg
Individuele zorg vinden we belangrijk. We streven er naar dat alle kinderen – binnen de mogelijkheden van de school – maximale kansen krijgen om hun talenten te ontplooien. We werken samen met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding van de voor- en Noorderkempen (CLB), het ondersteuningsnetwerk VOKAN en andere externe partners.
- Participatie
Participatie is voor de school een belangrijke waarde. Kinderen, leerkrachten en ouders worden betrokken bij vele beslissingen. Er wordt gestreefd naar een goede communicatie met alle betrokkenen en een duidelijke, werkzame bevoegdheidsverdeling waarbij de raad van bestuur de eindverantwoordelijkheid draagt. De school staat open voor samenwerking met en initiatieven van andere scholen en instanties. De ouders worden betrokken door het organiseren van een ouderraad. Ook wordt er een engagement verwacht van de ouders door te komen helpen op de werkzaterdagen en bij een feest te ondersteunen.